Lorcán Mac Mathúna Trio

concert

Lorcán Mac Mathúna Trio

De in Dublin opgegroeide Lorcán is een improvisatiezanger met een buitengewone interesse in vocale muziek. Hij groeide op in een familie met passie voor traditionele muziek en ook zijn vader was muzikant.  In zijn vele projecten gaat hij op zoek naar het improvisatiekarakter van de menselijke stem, dit zowel solo als in samenwerkingen. Denk daarbij aan a capella traditionele Ierse zang in Gaelic,  hedendaagse composities vanuit improvisatie of muziekcompositietheorie gebaseerd op poëzie.

Lorcán volgde studies in traditionele muziekstijlen en -technieken, maar verdiepte zich ook in traditionele muziek van bepaalde Europese en Aziatische culturen waarvan hij het verband onderzocht met de traditionele niet-begeleide Ierse vocale muziek (de zogenaamde Sean-Nós-zang).

Lorcán klinkt anders dan eender welke zanger je eerder al hoorde. Bijna fluisterend en tegelijk zo krachtig. Een voorloper dus in een nieuwe lichting traditionele zangers die met één been in een hedendaagse muziekwereld met vernieuwende technieken staat en met het andere in de oude cadans van de Gaelic-zang.

Hij is een soort van verhalenverteller die een wereld van intense emoties tovert, gekleurd door oude Keltische mythologie en legende. Dat resulteert in muziek die niet de standaard Keltische deunen behelst, maar veel verder teruggaat in de geschiedenis. Gebaseerd op de ritmepatronen van de taal, hypnotiserend en vernieuwend maar tegelijk met groot respect voor de traditie.

Visionaries 1916 is een zeer afwisselend album, met  zowel slow ballads als behoorlijk opzwepende songs en instrumentalen. Het is daardoor en vanwege de uitgekiende instrumentatie een uiterst toegankelijk album. Maar één met ongekende diepgang. Zelfs liederen met al een indrukwekkende status, als An Dord Feinne (Oro sé do Bheatha ‘Bhaile) krijgen hier een nieuwe status aangemeten. Visionaries 1916 is voor mij het onovertroffen album van afgelopen jaar en het beste wat Ierland heeft voortgebracht sinds Planxty.”
(uit newfolksounds.nl)

"An astonishing new voice"
Michael Quinn in Songlines.


Inkom leden € 10 / niet-leden € 13

Deuren open om 15u

startpagina Muziekclub 't Ey