Hoe?

Ze vroeg me: "Hoe doe je dat, Dirk, 't Ey?".

 

Ze bedoelde inderdaad, hoe organiseer je week na week, een seizoen lang, soms dagen na elkaar, een klein podium op ''t einde van de wereld'?

Lang geleden was het hier inderdaad 't einde van het bescheiden dorpscentrum van Belsele. Waar onze muziekclub zich bevindt, begon De Kouter en 'de kouter' in een dorp was zo'n beetje als een prehistorisch regenwoud/veld. Beetje gevaarlijk ook, want in de volksmond begon hier later trouwens 'de rooien hoek'... Later meer daarover.

 

Maar goed, op een bepaald moment is op de plek van 't einde van 't dorp een school gebouwd. Nog veel later werden wij uit het 'folkcafeetje op de hoek' gegooid en kwamen we in die school terecht.

We schrijven anno 2001.

Na 9 jaar 'hippiefolk' was de boodschap duidelijk. We moesten ons goed organiseren, beseffen waar we mee bezig zijn, goed nadenken, geleykgestemden zoeken én vooral: aan de slag gaan. De stuurlui aan wal (met meestal de beste bedoelingen) zijn niet te tellen. Wij hebben gelukkig een ploeg die weet wat werken is. En die weet dat je door te werken kan sturen.


Ondertussen zijn we 2017. Zoals iedere organisatie of groep van mensen hebben we hoogtes en laagtes gekend. Het 'grote' publiek zal dat niet gemerkt hebben. Daar zijn we professioneel genoeg voor. Bijna geruisloos wordt hier al een antwoord gegeven op de vraag aan het begin van deze tekst...

 

Een goeie organisatie is de basis, maar dan komt nog iets belangrijk: volhouden. Volhouden kan als je met een groep mensen hetzelfde doel voor ogen hebt. Tachtig concerten per jaar, tientallen andere culturele activiteiten, folkambassadeur zijn, kwaliteit nastreven,... Dat is niet gemakkelijk...

 

De vergelijking met een ijsberg is nogal triviaal, maar het klopt wel. Het werk, dat onze muziekclub maakt wat ze is, bevindt zich onder water... En dan komt het allerbelangrijkste. Je ploeg, je vrienden, je vrijwilligers. Wanneer de nood het hoogst is kan je op hen rekenen. Onvoorwaardelijk. Ze staan er als 't brand. Niet om commentaar te geven, maar om te blussen. En dan weer voortgaan. Hoe was het ook weer: "Luiheid is des duivels oorkussen"?

Volhouden is in ieder geval niet de gemakkelijkste oplossing...

 

Een bevredigend antwoord?

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

M’Anam, kerk van Belsele, donderdag 31 oktober 2019

01/11/2019

1/3
Please reload

Recente berichten

23/1/2018

17/1/2018

Please reload

Archief