Nieuwjaarsbrief van Ilse en Rik

31/1/2018

Op deze laatste dag van januari 2018 willen we graag de nieuwjaarsbrief van Ilse en Rik, vreywilligers van het eerste uur, wereldkundig maken. Omdat het zo mooi, zacht, bitter, én oprecht is.

 

 

Nieuwjaar 2018

Lieve lezer,

 

Zoals gewoonlijk reflecteer ik rond deze periode over het jaar dat voorbij is, zowel de positieve als de negatieve gebeurtenissen komen aan bod.

 

Een groot probleem dit jaar: hoe komen we er achter wat er gebeurd is, als we van geen enkel nieuwsfeit nog zeker zijn of het nu waar of nep (of 'fake', maar ik gebruik liever het Nederlands) is. We zijn zover dat de nepfeiten alternatieve feiten genoemd worden. Het lijkt op een aflevering van 'De drie wijzen', waarin men verhaaltjes vertelt en dan aan de quizkandidaat vraagt of het verhaal waar of vals is. Aan iedereen de keuze.

 

Om alvast te oefenen in deze nieuwe discipline, geef ik jullie enkele voorbeelden:

Volgens de president van de Verenigde Staten warmt de aarde niet op en als ze toch opwarmt dan zeker niet zo snel als de wetenschappers denken en als ze toch zo snel opwarmt als de wetenschappers denken, dan kan dat waarschijnlijk geen kwaad en als het toch kwaad kan dan zullen we de problemen wel kunnen oplossen als ze zich voordoen en als we ze dan niet meer kunnen oplossen, dan kunnen we nog altijd bidden voor een oplossing.

In Las Vegas heeft een dolle schutter 59 mensen afgeknald, maar het is absoluut zeker dat de Amerikaanse wapenwetten daar niets mee te maken hebben en als ze er iets mee te maken hebben, dan is het niet een wapen dat al die mensen gedood heeft, maar wel de schutter achter het wapen en als de schutter een ongelukkige jeugd heeft gehad dan zijn het zijn ouders die de schuld dragen en als die ook niets verkeerds hebben gedaan, dan weten we het ook niet meer en moeten we bidden voor de vermoorde zielen.

De gifgasaanval in Syrië was volgens Assad geen gifgasaanval, want daar zou hij nooit bevel toe geven en als hij al bevel gegeven had dan wist hij niet goed wat gifgas aanricht en als hij toch wist wat het aanricht, dan was het een geval van overmacht en als het een geval van overmacht was, dan valt daar niets meer tegen in te brengen en kunnen we alleen nog bidden.

De bootvluchtelingen die oorlog, honger en ellende ontvluchten, zijn eigenlijk rijke buitenlanders die hopen hier nog rijker te worden op onze kosten en als ze niet rijk zijn dan is dat omdat ze niet willen werken en als ze wel willen werken dan hebben we geen werk voor hen en als we geen werk voor hen hebben, dan kunnen ze beter thuis blijven en bidden.

Noord-Korea en de Verenigde Staten bieden tegen elkaar op in alles verwoestende wapens, maar allebei zijn ze eigenlijk vredelievend en als ze dat niet zijn dan is dat uit machtswellust en als het niet uit machtswellust is, dan is het uit zelfverdediging en als het niet uit zelfverdediging is, dan is het om door een atoomoorlog de klimaatopwarming een halt toe te roepen en als de klimaatwijziging geen halt kan toegeroepen worden, wat kunnen wij dan nog anders doen dan bidden?

 

Zo kan ik nog uren doorgaan, maar ik veronderstel dat jullie nu min of meer begrepen hebben wat ik bedoel, en zo uitzonderlijk is dat nu ook weer niet: het schijnt dat Plato dat 25 eeuwen geleden ook al wist.

 

Laat ons nu dus nu maar overstappen op wat aangenamer nieuws.

 

In ons gezin mochten we zes weken geleden een nieuwe spruit verwelkomen: Tes, dochter van Frans en Emelien. Frans stuurde berichtjes rond met de tekst: Tes van da.

Op zijn woordspeling wil ik hier nog even verder ingaan, kwestie van de nieuwjaarswensen niet te zwaar te maken; in deze periode wordt er vaak al zwaar gegeten en gedronken, laten we ons geestelijk voedsel dus wat luchtiger houden.

Tes niet voor 't één of 't ander, maar Tes in de sakosj, Tes te zeggen ons Tes zal Vlaanderen weer groot maken en dat is geen nepnieuws, ze is er, ze bestaat, ze lacht al, ze is zo wonderlijk onschuldig en tegelijk speelt ze de baas over alles en iedereen als ze haar keel openzet, daar zijn de Donald Trumps, de Kim Yung Uns en zelfs Bart De Pauw met al zijn Tes-tosteron klein bier tegen.

Om het met Shakespeare te zeggen: Tes of Tes nie, da Es(t) (Zijn of niet zijn, dat is de vraag).  Laat ons in  dit nieuwe jaar ons best doen voor onze geliefden en voor de rest van de wereld, naast nepnieuws moet er toch ook iets bestaan als een goede boodschap, hoe naïef dat ook moge klinken. Zelfs als we alleen nog maar kunnen bidden, wel laat ons dan bidden!

 

Geen zwartgalligheid mensen: doe het niet voor mij maar doe het voor mijn Tes.

 

Gelukkig nieuwjaar!

 

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

M’Anam, kerk van Belsele, donderdag 31 oktober 2019

01/11/2019

1/3
Please reload

Recente berichten

23/1/2018

17/1/2018

Please reload

Archief