M’Anam, kerk van Belsele, donderdag 31 oktober 2019

1/11/2019

De kerk van Belsele was koud, zoals een kerk in de herfst hoort te zijn volgens mijn jeugdherinneringen.  Het grotendeels ontkerkelijkte cultureel-centrumpubliek gedroeg zich volgens de parochiale traditie en vermeed aanvankelijk de voorste rijen, waardoor we enkele goeie plaatsen konden bemachtigen voor het optreden van M’Anam  – vijf Ieren, twee IJslandse vinkingnazaten en een halve Rus, een achtkoppig mannenkoor.

De kerkstoelen oogden modern in vergelijking met die uit mijn jeugd, maar ze zaten er niet minder oncomfortabel door.  Een kerkstoel hoort niet lekker te zitten.  Die dienen om boete op te doen, aldus Marnix.  Hij kan het weten.  Hij werkt immers voor de Broeders van Liefde. 

M’anam blies ons gelukkig dusdanig van de sokken dat we dit leed met enig zelfkastijdende voldoening wisten te dragen.  De heiligenbeelden vielen nog net niet van hun sokkel bij de heidense liederen, gezongen door stemmen als kerkklokken,  in talen vol diabolische klanken: Gaelic, IJslands en – Godbeterthet – zelfs Latijn.  Het kerkorgel trilde mee, jaloers, buiten spel gezet door zoveel vocale harmonie.  Aan het eind van het optreden daverde het brandglas in de neogotische ramen van het terechte applaus, een staande ovatie,  alle zitvlakken opgelucht nu ze zich eindelijk van de kerkstoelen los mochten maken.

De volle kerk stroomde leeg, als was het een begrafenis, iedereen door de middengang.  Het was dan ook Samhain, de nacht waarop de grens de werelden van de levenden en de doden flinterdun wordt.  We bereidden ons voor op een stormloop richting CD-verkoop, maar ons groepje diehard Eyofielen had de zangers en hun zilveren schijfjes quasi voor zich alleen.  Altijd leuk om achteraf een praatje te kunnen maken met de artiesten.  Zij gedroegen zich ten minste niet alsof ze een uitvaartmis hadden gezongen.

 

Voor de akoestiek is een kerk fantastisch, maar voor de sfeer moet je er toch niet zijn.  Noch steeds niet.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

M’Anam, kerk van Belsele, donderdag 31 oktober 2019

01/11/2019

1/3
Please reload

Recente berichten

23/1/2018

17/1/2018

Please reload

Archief